BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обществен съвет ще подпомага работата на музея в Разград

15-членен Обществен съвет, който ще подпомага работата на Регионалния исторически музей в Разград, бе учреден днес. Председател е Таня Тодорова – директор на музея. В състава са още двама музейни специалисти и представители на Общината, училища, културни институции от града, журналисти, общински съветници.

Първото решение на Съвета бе до една седмица ръководството на културната институция да изготви списък с проблемите на музейното дело, които не зависят от местната власт: финансиране за издръжка, свързана с разширяващите се дейности на Регионалния музей към общините в Лудогорието, поддръжката на Археологическия резерват „Абритус“, разкопки и консервация на движими и недвижими паметници на културата и др.  Списъкът ще бъде изпратен в Министерство на културата.

В началото на март Регионалният исторически музей ще стартира процедурата за номинации за следващия носител на наградата на Община Разград на името на акад. Анание Явашов. Поканата ще бъде публикувана в средствата за масово осведомяване, като и на сайта на Общината и на музея. Ще бъде разпратена и до всички културни институции в Разград. Мотивираните писмени предложения ще се приемат от 15 до 31 март в деловодството на РИМ-Разград или на е-mail: pegas_rz@abv.bg  

След това Общественият съвет ще внесе отговарящите на изискванията номинации за обсъждане и решение на ОбС. Наградата се връчва веднъж на четири години на 18 май – Международен ден на музеите, за „високи резултати в областта на научните изследвания, съхраняване, опазване и популяризиране на историческото наследство на Разград и региона“.

Наградата на името на акад. Анание Явашов е учредена през 1982 години и досега нейни носители са: Йордан Добрев /1984 г/; Ара Маргос /1987 г./; Тотьо Иванов /1993 г./; проф. Теофил Иванов /1997 г./; Ганчо Йорданов /2001 г./; Стоян Стоянов /2005 г./; проф. Любомир Миков / 2009 г./; Ангел Павлов /2012 г./ и проф. Диана Гергова /2016 г./.

Тази година ще премине под знака на 135-та годишнина на музейното дело в Разград. През 1895 г. са проведени първите археологически проучвания в местността Хисарлъка от акад. Анание Явашов, а откритите артефакти са обособени в училищни сбирки. През 2022-ра се навършват и 100 години от основаването на Археологическото дружество в Разград, чийто наследник е Разградският музей. За организирането и провеждането на събития по повод тези годишнини идния месец ще бъде сформиран Инициативен комитет , в който ще бъдат привлечени представители на училища, читалища, културни институции, научни работници и специалисти в различни професионални направления.

През ноември РИМ-Разград ще организира национална научна археологическа конференция по повод 100-годишнината на Археологическото дружество и изложба за 135-та годишнина от проучванията в Хисарлъка.

Материалът Обществен съвет ще подпомага работата на музея в Разград е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!