BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха изложбата „Пъстрият свят на мюсюлманското везбено изкуство“ в Исперих

Начало на Традиционните майски празници в Исперих постави официалното откриване на изложбата „Пъстрият свят на мюсюлманското везбено изкуство“, съвместна инициатива на Регионалния исторически музей в Шумен и Исторически музей – Исперих.

Пред Етнографската къща в лудогорския град се събраха специалисти от няколко български музея, преподаватели, ученици, граждани.

Специален тематичен поздрав в песен и танц отправиха млади таланти от ОУ „Васил Априлов“ – Исперих, както и танцьори от местния клуб „Ахинора“.

В унисон с прозвучалата песен на турски език „Ако животът беше празник“, изложбата се опитва да улови пъстрата празничност, която създава мюсюлманското везбено изкуство, разкриващо творческите умения и усета към художественото на жената-мюсюлманка.

Идеята за изложбата се ражда по време на изследване на везбената орнаментика върху учкури, чеврета и пешкири по образци от музеите в Исперих, Шумен, Дулово и Силистра и теренно проучване в Каолиновските села, инициирани от д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата, която бе и специален гост на откриването. Срещата с уникални образци на това изкуство, ни вдъхнови да ги представим пред по-широка публика, подчерта д-р Ирина Крумова от Регионалния исторически музей в Шумен, автор на изложбата.

Гражданите и гостите на града ще могат да се докоснат до този пъстър свят до края на месец юли.

Материалът Откриха изложбата „Пъстрият свят на мюсюлманското везбено изкуство“ в Исперих е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!