BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Полиция и жандармерия премахнаха палатковите лагери в страната

Полицаи и жандармеристи щурмуваха протестните палаткови лагери в София и страната рано тази сутрин. Неофициалното обяснение на униформените е било, че палатките нарушават Закона за движение по пътищата.

Акцията е започнала около 4.30 часа. В София са разчистени и трите палаткови лагери. Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези от тях, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления. Повечето от тях ще бъдат освободени, като преди това ще им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Сред отведените в Първо РПУ е и един от Отровното трио – Арман Бабикян, съобщи синът му Хаго във Фейсбук.

Протестиращият Манол Глишев пък разказа, че около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4.30 часа.

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив – това до Баня Старинна – също е вдигнат след намерсата на полицията. Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказват протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват. Част от тях взе още са на мястото. Полицаите са поискали документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителите на реда са започнали да вдигат палатките.

Хора от лагера подчертават, че не е имало насилие, но смятат, че действията срещу тях са били неправомерни. Няма напрежение, повечето от полицаите, участвали в акцията,вече са се изтеглили.

Палатките пред общината във Варна бяха премахнати в ранните часове на днешния ден. Според протестиращите има двама задържани.

“Дойдоха една ударна група от около 50 полицаи. Казаха че ако не се съобразим с полицейското разпореждане ще ни бъдат наложени глоби от 2000 до 7000 лв. и ще бъдем задържани за 24 часа”, разказа един от демонстрантите от морската ни столица.

Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен и протестиращите се намират в тревните площи.

Източник: Razgrad-bg.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!