BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разград е сред първите български общини, които внедряват водородно гориво за отопление на административна сграда

Разград е сред първите български общини, които внедряват водородно гориво за отопление на административна сграда. Инициативата е в изпълнение на Общинската програма за енергийна ефективност.

От първите дни на Новата година сградата на Общинска администрация се отоплява комбинирано – с метан и с водородно-кислородна смес, която се произвежда чрез импулсна електролиза на вода. Зеленото отопление се реализира чрез системата GI5000, произведена и инсталирана от високотехнологичната българска фирма „Грийн Иновейшън“ООД. Тя бе избрана след провеждане на обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на система за производство на водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода за нуждите на сградата на Общинска администрация-Разград, гр. Разград, община Разград“ на прогнозна стойност 69 900,00 лв. без ДДС.

След въвеждането в експлоатация на новата система сред първите, които се запознаха с начина й на работа, бяха Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Мирослав Грънчаров.

Системата разгражда водата на съставните й части – водород и кислород – по метода на импулсната електролиза, като полученото високоенергийно гориво се добавя към горивния процес. За час системата консумира 4,5kWh електричество и 4 литра вода. Освен, че има екологичен ефект, въвеждането й води и до намаляване на разходите за отопление: разходът за метан намалява с 30%. При настоящите цени на природния газ възвращаемостта на инвестицията е за един и половина отоплителни сезона. Системата е напълно автоматизирана, при спиране на водата или тока се изключва автоматично, но се включва ръчно. Апаратурата е инсталирана към един от двата водогрейни котли в сградата на Община Разград, всеки от които е оборудван с горелка.

Този съвременен подход за подобряване на енергийната ефективност бе въведен за пръв път от български общини в обществени сгради в през 2021 г. Той води до намаляване на вредните емисии и постигане енергийна ефективност със съвременни технологични решения. Общинските инициативи са в синхрон и целите и идеите на Европейския зелен пакт.

Материалът Разград е сред първите български общини, които внедряват водородно гориво за отопление на административна сграда е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!