BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стартира обучение на медицински специалисти по проекта „България срещу диабета“

Заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим откри обучение на медицински специалисти по проекта „България срещу диабета“.

Инициативата е на „Лайънс клуб Видин“, провежда се във всички областни градове, като местните управи са партньори в реализацията. Община Разград осигури помещението, както и покани за участие фелдшери и медицински сестри от училища и детски градини в общината. В обученията участват известни детски ендокринолози, които обучават медицинските специалисти от образователните институции как да реагират при остри ситуации при деца с диабет тип А, които са на инсулин. Целта на обученията е децата и техните родители да се чувстват в безопасност. В края на обученията, които са двудневни, медицинските лица получават презентациите на хартиен носител, преминават през тест, след което получават и сертификат за преминатото обучение.

Обучител в първия ден на обучението в Разград бе детският ендокринолог от русенската болница „Медика“ д-р Мариана Москова, тя представи теоретичната част. В четвъртък от 10,00 ч. в заседателната зала на Община Разград на 11 етаж започва практическата част от обучението, тя ще бъде водена от д-р Росица Стойчева. В обучението участва и Димитър Димитров от „Лайънс клуб Видин“.

В обучението в Разград участват 36 медицински специалисти – фелдшери и медицински сестри в училищата и детските градини в общината. Част от тях обявиха още в началото на обучението, че в учебните заведения, в които работят, има деца с диабет тип А. Според статистически данни децата с диабет тип А в общината са 9.

При откриването на обучението заместник-кметът Хабибе Расим пожела на участниците в семинара успешна работа при получаването на умения, полезни за здравето и грижата за децата в общината.

Материалът Стартира обучение на медицински специалисти по проекта „България срещу диабета“ е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!