BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стотици се докоснаха до историята и бяха музейни специалисти в Международния ден на музеите

Стотици деца от втори до шести клас от различни училища в Разград приеха поканата и бяха гости в обектите на Регионалния исторически музей в Международния ден на музеите. Сред посетителите имаше и възрастни – не само страната, но и от Белгия и Нидерландия.

Заради променливото време, част от предвидените игри и забавления на открито отпаднаха, но пък бяха пълноценно заместени с други предложения и изненади за тях от домакините им в Интерактивния музей на територията на древния Абритус. За по час време момичетата и момчетата се превръщаха в екскурзоводи, археолози, реставратори и фондохранители,  умело водени от истинските музейни специалисти, които им разказваха и показваха каква точно е тяхната професия. Децата търсеха и намираха съкровища, реставрираха със собствените си ръце открити на парчета съдове от древността, сглобяваха пъзели с изображения на места от римския град Абритус и с възможностите на Интерактивния музей научиха много нови и полезни неща от бита, обичаите и забавленията на живелите преди векове хора по тези места.

На тръгване децата благодариха на домакините си за гостоприемство и им обещаха да подредят в своето училище изложби с реставрираните от тях съдове по време на посещението им в музея.

В дома на Станка и Никола Икономови малките посетители научиха що е то да си уредник на къща музей, видяха къде е живяло и какво е сторило за града и страната видното разградско семейство. В двора разгледаха и докоснаха четири саби и ятаган.

В Етнографския музей момичетата и момчетата бяха реални участници в пресъздаването на обичаите по Гергьовден: от „мълчаната вода“, през Гергьовския хляб и Гергьовската люлка, забавните игри и песни на празника, сплашването на дръвчетата с брадва, за да дадат много и вкусен плод, та до затвореното хоро на мегдана.

В къщата музей „Анание Явашов“ децата се превръщаха в изследователи на рода Явашови и научиха любопитни неща от живота на известния разградски учител, директор на местната гимназията, общественик и ботаник, ревностен изследовател на Лудогорието и основоположник на музейното дело в Разград, академик Анание Явашов.

Навсякъде пред включилите се в инициативата музейните специалисти разказваха историята на Регионалния исторически музей и ролята му в издирването, изучаването, опазването и представянето на културно-историческото наследство на Разградския край.

„Вече трета поредна година отбелязваме Международния ден на музеите със специална програма за деца и възрастни. Идеята ни е по достъпен начин те да опознаят културното наследство и историческото минало на родния край, да научат повече за основните дейности и функции на музея, и професиите на музейните специалисти“, каза за директорът на музея Таня Тодорова.

Още снимки може да видите във фейсбук страницата на РИМ – Разград https://www.facebook.com/regionalhistorymuseumrazgrad

Материалът Стотици се докоснаха до историята и бяха музейни специалисти в Международния ден на музеите е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!