BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С водосвет бе открита обновената сграда на Музикална школа „Илия Бърнев“-Разград

С водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги, бе официално открита обновената сграда на Музикална школа „Илия Бърнев“-Разград към НЧ“Развитие 1869“.

Ремонтът в нея бе извършен по проект „Енергийна ефективност и реконструкция на сгради в сферата на културата и изкуството в община Разград“, който се осъществява в рамките на Инвестиционна програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на Община Разград 2020 по процедура №BG16RFOP001-1.023 “Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 – Разград по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Основната цел на проекта е подпомагане енергийната ефективност и модернизация на културната инфраструктура в община Разград в подкрепа на развитие на местната общност, основано на знание, творчество и съвместен културен живот.

 

По проекта бе предвиден ремонт в три сгради от културната инфраструктура на града, интервенциите в Етнографския музей приключиха, Музикалната школа е вторият завършен обект, към финала си са и ремонтите в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

„Това е дългоочакван момент, минахме през много перипетии, докато сградата бъде обновена и отремонтирана, уютна и топла да посреща децата на Разград, дошли да развиват талантите си в областта на музикалното изкуство“ – така заместник-кметът Добрин Добрев изрази задоволството си от свършената работа след като отец Георги освети сградата. На преподавателите в Музикалната школа г-н Добрев пожела да са здрави и все така ревностно, пламенно и самоотвержено да възпитават прекрасните деца на Разград, а на децата – да запълнят витрините на Музикалната школа само с отличия за първи места, да изживеят прекрасно лято, а „наесен с песен в Музикалната школа“.

Припомняме, че проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в трите сгради от културната инфраструктура е на обща стойност 825 295,62 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е на стойност 572 079,56 лв., от финансов инструмент са 193 216,06 лв., а собствен принос на Община Разград – 60 000 лв.

В Музикална школа „Илия Бърнев“ бяха извършени следните дейности: топлинно изолиране на външните стени; подмяна на неподменена дограма с нова; топлоизолация на покрив; цялостно боядисване на стени и тавани; подмяна на фаянс, мивка и тоалетно казанче в санитарното помещение; направа на хидроизолация на сутеренния етаж; нова тротоарна настилка около сградата, монтаж на платформен лифт за хора с увреждания, както и бе доставено ново оборудване за дейността на школата.

Част от празничната програма бе и изпълнението на Мартина Матева на красива народна песен, малката певица и ученичка на Детелина Тодорова. Празникът за Музикалната школа продължава довечера с концерт на възпитаниците й от 18,00 ч. в сградата на НЧ“Развитие 1869“(Старият театър), а веднага след водосвета започнаха и репетициите на две малки пианистки, ученички на Галина Героева.

Материалът С водосвет бе открита обновената сграда на Музикална школа „Илия Бърнев“-Разград е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!