BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Три номинации за званието „Почетен гражданин на Разград“ бяха одобрени на съвместно заседание на три комисии

Три от общо четирите номинации за званието „Почетен гражданин на Разград“ бяха одобрени на съвместно заседание на три постоянни комисии към Общински съвет Разград, в което участваха и ръководители на групи съветници. Според Правилника на символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград „всяка година се удостояват до двама носители на званието, с изключение на случаите за посмъртно удостояване“, в случая една от одобрените номинации бе именно посмъртна.

Само едно от предложенията получи пълно единодушие от присъстващите членове на комисиите по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности, по социална политика, трудова заетост и здравеопазване, за младежта, спорта и туризма и ръководители на групи съветници. 12-те участници в заседанието одобриха предложението на Инициативен комитет Герхард Робел да стане „Почетен гражданин на Разград“. Той е председател на немската фондация „Света Филомена“ и като такъв от 2012 г. насам активизира и организира немски фирми, институции и граждани за дългосрочна и устойчива подкрепа на Разградски регион. Всяка година, предимно по Коледа, от немския град Ралбиц-Розентал потеглят тирове дарения за деца, възрастни, болни и социално слаби жители на Лудогорието. Даренията се разпределят тук от сдружение „Одисея“, което работи с немската фондация. Отличието се връчва на г-н Робел с мотив: „за безспорна, високоморална, доброволна, дългогодишна и последователна общественополезна дейност за Разград и общината.

11 гласа „за“ получи кандидатурата за „Почетен гражданин на Разград“ на Ремзи Реджеб Осман. Самият той е общински съветник и не участва в гласуването. Ремзи Реджеб е многократен медалист от републикански първенства по борба за детски и юношески възрасти, на 17 години става най-младият „майстор на спорта“ в страната, след което става национален състезател и във възрастова категория „мъже“ печели медали от различни турнири. Впечатляващи са постиженията му при ветераните. От 2007 г. насам 54-годишният Ремзи Реджеб има 13 медала от Световни първенства за ветерани, от които 7 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медал. От 2016 г. Ремзи Реджеб е изпълнителен директор на СКБ“Лютфи Ахмедов“, под негово ръководство клубът има много успехи на държавни и международни първенства. Отличието „Почетен гражданин на Разград“ се връчва на Ремзи Реджеб с мотиви: „за изключителни постижения в областта на спорта и дългогодишна обществено полезна дейност за града и общината като ръководител на СКБ“Лютфи Ахмедов“.

Също 11 гласа подкрепа получи номинацията на Стоян Стоянов за удостояване посмъртно с отличието „Почетен гражданин на Разград“. Стоян Стоянов е археолог и дългогодишен директор на Окръжния исторически музей в града, починал е през 2008 г. Стоянов проучва, възстановява и запазва половината от античния град Абритус, през 1971 г. при редовни разкопки на Абритус от крива най-богато в България златно съкровище, организира експедициите „Лом 75“ и „Лом 76“ с ръководител Ара Маргос за проучване скалните манастири по долината на р. Бели Лом на територията на Разградски окръг, работи по археологическата карта на Разградски окръг. Стоянов пръв в България сред археолозите прилага геофизични методи за проучване на археологически обекти, по този начин през 1982 г. открива уникалната Царска тракийска гробница в Гинината могила край Свещари, само 3 години и половина по-късно могилата е включена в списъка на ЮНЕСКО със значение за световната култура. „Учен от световна величина“ – е част от мотивацията за избора на Стоян Стоянов за „Почетен гражданин на Разград“.

Четвъртата номинация за отличието – на проф. д-р от Икономически университет-Варна Росен Николаев – не получи необходимата подкрепа за получаване на отличието – 9 съветници гласуваха „въздържал се“.

На заседание на Общинския съвет трите одобрени от съвместната комисия предложения ще бъдат гласувани на сесията на 27 януари, а тържественото връчване на наградите ще се случи същата вечер от 17,30 ч. в залата на Общински културен център-Разград.

Материалът Три номинации за званието „Почетен гражданин на Разград“ бяха одобрени на съвместно заседание на три комисии е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!