BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Децата от третата смяна на „Еколято 2024” и малчуганите от център „Резонанс” в Разград преминаха през последната Детска академия по безопасност

Децата от ЦУТНТ, участници в третата смяна на „Еколято 2024”, и малчуганите от център „Резонанс” в Разград преминаха през последната за това лято Детска академия по безопасност. Разделени на групи разгледаха служебните автомобили и научиха спецификите на работа в различните полицейски звена. На финалната Академия присъстваха директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Диян Симеонов, председателят на БЧК д-р Милена Кехайова и директорът на ЦУТНТ Цветанка Русева.

Експерт от Научно-техническата лаборатория при ОДМВР-Разград разказа на децата как се извършват огледи на местопроизшествия, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат след това в доказателства за извършено криминално деяние. Децата имаха възможност да оставят свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как се снемат дактилоскопски следи.

От служителите на сектор „Пътна полиция” научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите. Интересуваха се кога имат право да управляват мотопед, скутер или АТВ. Заедно с инспектор Детска педагогическа стая Тезджан Бошнакова обсъдиха личната си безопасност през летните месеци. Интерес предизвика темата за добилите популярност електрически тротинетки – къде, как и кога е позволено да се управляват. Участниците опитаха и тестване с дрегер, с който пътните полицаи пробват водачите за употреба на алкохол.

В секцията на БЧК се запознаха с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, като сами участваха в демонстрациите.

В секция „Пожарна безопасност” усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознаха се с оборудването на противопожарния автомобил и етапите на действие при пожарогасене.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. Това лято през нея преминаха близо 150 подрастващи. Целта е да се запознаят с действащото законодателство, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Материалът Децата от третата смяна на „Еколято 2024” и малчуганите от център „Резонанс” в Разград преминаха през последната Детска академия по безопасност е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!