BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отчетоха подобренията в сградата за жертви на домашно насилие

На 28 август Областният управител Владимир Димитров, заедно с неговите заместници Надя Йорданова и Назиф Зюлкяр, както и част от екипа на Областна администрация, бяха поканени да се запознаят с напредъка в обзавеждането на сградата, пригодена за комплекс за социални услуги за жертви на домашно насилие и трафик. Сградата е общинска собственост и основно ремонтирана през 2019 г., с дарение от Офиса за военно сътрудничество, Програма за хуманитарна помощ на Посолството на САЩ в България (254 000 щ.д.).

Преди една година, веднага след встъпване в длъжност, Областният управител Владимир Димитров, който е и председател на Областния съвет за превенция на домашното насилие, посети обекта, за да се увери на място може ли в него да функционира комплекс от социални услуги в подкрепа на жертви на домашно насилие.

„В момента искаме да видите докъде сме стигнали с подобренията“, сподели Георги Милков, изпълнителен директор на сдружение „Център за съзидателно правосъдие“. Той запозна Областния управител и екипа му със сегашното състояние и възможности на сградата за разкриване на социални услуги. „Досега липсваше само оборудване за стаите, в които ще се настаняват пострадалите от домашно насилие, но вече имаме всичко необходимо за настаняване в удобна и безопасна среда на минимум едно семейство с деца“, допълни Милков.

Сградата разполага с напълно обзаведена семейна стая, кухня и всички необходими санитарни материали за ежедневна грижа – с легла, завивки, гардероб и нощни шкафчета. Наличен е пълен набор от всичко необходимо за подслоняване и грижа за малки деца. Закупени са мебели, уреди и посуда за кухнята, санитарни материали за почистване и хигиена.

Големи дарения от компании от ИТ сектора са помогнали за оборудването на семейната стая и кухнята. Една компания е дарила 50 пакета с хранителни продукти и 50 пакета със санитарни материали от първа необходимост, като служители анонимно са подарили своите ваучери за храна на стойност 400 лева.

„През последната година отчитаме сериозен напредък в подобряването на средата в сградата“, каза Владимир Димитров. Той приветства усилията на неправителствения сектор да се отговори на потребностите от социални услуги на жителите на Лудогорието.

Въпреки отбелязания напредък по обзавеждане и оборудване на сградата, за да стартират социалните услуги в комплекса, все още има необходимост от средства за наемане на специализиран екип в подслона, който да оказва незабавна помощ и подкрепа на жертвите на домашно насилие, включително психологическа помощ, правни консултации и временно убежище, както и за мобилен екип от адвокат, психолог и социален консултант. Необходим е и бюджет за покриване на текущи разходи, храна и др.

За да заработи комплекса от социални услуги за пострадали от домашно насилие и да отговори на потребностите от подкрепа на нуждаещите се, както и да има устойчиво развитие, функционирането му трябва да стане държавно-делегирана дейност.

Разкриването на нови социални услуги като държавно-делегирана дейност е в правомощията на местната власт и Министерството на труда и социалната политика, а областният управител координира разкриването на такива услуги на областно ниво.

 

Материалът Отчетоха подобренията в сградата за жертви на домашно насилие е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!