BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПГТС „Христо Смирненски“ отбеляза своя патронен празник

Днес  Професионална гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ – гр. Разград  чества своя патронен празник  като отбеляза 103 години от създаването на образователната институция. Този празник е най-значимият, най-вълнуващият за училището, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето.

ПГТС е най-старото професионално училище на територията на област Разград. Наследник на две учебни заведения, неговото начало е поставено през далечната 1921 година, когато на 1 октомври със заповед на Министерството на просвещението в Разград се открива „Държавно практическо коларо-дърводелско училище“. През 1945 година то е преобразувано в промишлена гимназия под името „Държавно средно техническо за превозни средства училище“. Днешното име „Христо Смирненски“ получава през 1960 година. От 1996 година СПТУ се превръща в образцов техникум по транспорт. Последната трансформация е през 2002 година, когато към него се влива СПТУ по строителство, за да се стигне до днешната Професионална гимназия по транспорт и строителство.

Гости на събитието бяха г-жа Галина Георгиева – Маринова – председател на Общинския съвет – гр. Разград , г-жа Албена Добрева – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО – Разград, много родители и ученици от основни училища в Община Разград. Мероприятието започна с поднасяне на венец на бюст-паметника на Христо Смирненски под съпровода на химна на гимназията. Васил Добрев и Ивайло Стоянов от 9 „А“ клас бяха водещи на тържествената част. Поздравително слово за патронния празник произнесе инж. Димитричка Ангелова – директор на гимназията. Тя поднесе уважението си към преподавателите в гимназията, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитават и изграждат децата, изказа благодарност за техния професионализъм, благородство и всеотдайност.

31 май бе обявен и за Празник на професиите, който започна след тържествената част. На него присъстваха седмокласници от ОУ „Н.Й.Вапцаров“- Разград, ОУ „Отец Паисий“ – Разград и ОУ „Елин Пелин“- с.Стражец. Те имаха възможност да наблюдават демонстрация на професионални  умения в учебните работилници под ръководството на инж. И.Йорданов, майсторско управление на МПС от гимназистите с ръководител г-н А.Коцев и управление на картинг, в което се включиха и някои от тях.

Празникът завърши със спортни състезания, организирани от преподавателя по физическо възпитание и спорт –г-н К.Кънев.

Материалът ПГТС „Христо Смирненски“ отбеляза своя патронен празник е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!