BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

500 деца на открит урок „Пази детето в интернет“

Близо 500 ученика от 5 до 8 клас от всички основни и средни училища в Община Разград участваха в открит урок, част от социалната кампания на застрахователна компания „Лев инс“ „Пази детето в интернет“. Събитието се организира по инициатива на заместник-кмета Добрин Добрев от Община Разград, Общинския съвет за наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и със съдействието на регионалния представител на „Лев инс“ Иван Йорданов.

Социалната кампания „Пази детето в интернет” е насочена към превенция на онлайн тормоз и посегателство над деца в дигиталното пространство, има за цел да осигури защита за децата, както и да изгради у тях умения за безопасно ползване на интернет.

Преди открития урок заместник-кметовете Добрин Добрев и Полина Иванова се срещнаха в сградата на Община Разград с лекторите и инициатори на социалната кампания – бившият началник на отдел „Киберсигурност“ на ГДБОП сега шеф ИТ и „Киберсигурност“ в „Лев инс“ Явор Колев и Зоя Василев – национален координатор на кампанията, специалист по киберсигурност шеф на „Cyber360“. Гостите на Разград благодариха за активността на местната управа по отношение на превенцията на киберпрестъпленията срещу деца. Явор Колев подчерта, че подкрепата на общините в подобни инициативи е много важна за реализацията им.  

Събитието бе открито от заместник-кмета Добрин Добрев, който изрази удовлетворение от засиления интерес към открития урок. В залата освен 500 ученика присъстваха и представители на институции – ОДМВР, РУО на МОН, председателя на Районен съд-Разград Нели Генчева. „Това показва, че темата за киберпрестъпността срещу деца е чувствителна и актуална и освен, че децата трябва да внимават, ние, възрастните и институциите, трябва да направим всичко по силите си, за да се справим с проблемите, предизвикани от киберпрестъпниците“ – каза г-н Добрев. Той допълни, че особено в пандемичната обстановка всички започнахме да живеем в интернет и възрастните си мислят, че децата са в безопасност, когато са в интернет в съседната стая, а всъщност това не е така и всички трябва да сме внимателни, когато сърфираме в интернет.

Откритият урок започна с 10-минутен видеофилм с историята на два случая на киберпрестъпления срещу деца, а след това Явор Колев представи презентация с основните опасности в интернет пространството пред децата и възможностите за предпазване. Той разказа примери от 25-годишната си полицейска практика, по думите му киберпрестъпниците дебнат не само в социалните мрежи, а и в игровите платформи, поравно са жертвите между момичетата и момчетата, но момчетата по-рядко споделят, извършителите обаче са 95% мъже. Той посъветва и децата, а и възрастните в залата, да полагат грижи за дигиталната си самоличност и дигиталният им образ да отговаря на реалността, тъй като това може да подпомогне или да попречи и на кариерното развитие, мнозина работодатели вече правят справки в интернет.

Любопитните разградски деца имаха въпроси към лекторите след открития урок, сред които: как се преструват на други хора престъпниците и какви наказания ги грозят при установяване на извършеното престъпление. Явор Колев коментира, че въпреки настъпилите изменения в законодателството, все още има пропуски и наказанията за киберпрестъпления са недостатъчно строги.

Явор Колев предостави видеофилма и презентацията на Общинския съвет за наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, за да има възможност да се представят и пред останалите ученици, с които те работят.

Материалът 500 деца на открит урок „Пази детето в интернет“ е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!