BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заместник-кметът Хабибе Расим участва в националната конференция за адаптация към климатичните промени в градска среда

Заместник-кметът на Община Разград с ресор „Строителство и устройство на територията“ Хабибе Расим участва в национална конференция на тема „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“. Форумът се проведе на 26 април 2024 г. в София.

На конференцията представители на местните власти и други организации и институции обсъдиха как да се подготвят градовете за рисковете от градски наводнения и суша, ефекта на градския топлинен остров, градските свлачища, как да се запази здравето и живота на гражданите, как да се опази градската инфраструктура и градската природа.

YouTube

Конференцията бе част от проект, по който през последните три години осем общини в България в партньорство с Националния доверителен екофонд, Норвежката асоциация на местните и регионапните власти и Западнонорвежкия изследователски институт (WNRI) работиха за усъвършенстване на капацитета на местните власти за анализ на политики за адаптация към климатичните промени в градска среда, вземане на решения и прилагане на пилотни мерки за адаптация към специфичните за градовете заплахи и рискове в резултат на изменението на климата.

Това са първи мерки в изпълнение на Националната стратегия за адаптация към климатичните промени в градска среда. Отчетени и анализирани са заплахите и рисковете за всяко от осемте населени места и така е направен изборът на мерки за всяко от тях. След като стартира изпълнението на конкретните мерки, общият експертен екип на общините Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, София и Стара Загора се насочва към обсъждане на възможности за усъвършенстване на политиките, законодателството и на образователните програми. В тези дискусии се включват и експерти, университети, професионални камари.

Именно това беше и целта на конференцията — да се представят пред широк кръг от заинтересовани страни философията и практическото изпълнение на проекта, както и да продължи обсъждането на основни теми, свързани с политиките, законодателството и образованието в областта на адаптация към климатичните промени. Постигна се разбиране, че моделът, създаден в партньорския проект, може да се приложи в останалите общини в България. За целта ще са необходими още по-мащабни институционални инициативи за подобряване на капацитета на местните власти, на всички заинтересован институции и професионaлни общности.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!