BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Беседа за вредата от наркотиците изнесоха магистрати пред деветокласници от Езиковата гимназия в Разград

Районният съдия Николай Борисов и прокурорът от Районна прокуратура Зорница Цветкова, в три последователни дни, представиха пред ученици от 9-ти „а“, „г“ и „в“ клас на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ темата: „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си. Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“.

В своето изложение съдията обясни какви са основните видове меки и твърди наркотици. Той поясни, че този вид вещества въздействат на психиката, правят хората зависими, като атакуват и нанасят непоправими вреди на всички функции в човешкия организъм, а от там и на органите, които ги осъществяват. Предупреди ги, че алкохолът и цигарите също са вид наркотик, защото и към тях се развиват зависимости. Дискутира с тях, че има и разрешени наркотични вещества, използвани предимно в медицината, но тяхното ползване е възможно само с надлежно разрешително.

Прокурор Цветкова запозна деветокласниците с уредбата на престъпленията, свързани с придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества, криминализирани в нашия Наказателния кодекс, както и с размера на наказанията.

Магистратите представиха реални казуси от своята практика. Обясниха в кои случаи се постановяват условни присъди и в кои тези престъпни деяния не се толерират и се наказват сурово.

Пристрастяването към наркотичните вещества става много бързо, като социалните последици са изключително тежки, подчерта съдия Борисов. Препоръча им да не посягат към забранени субстанции и да избягват такава среда, като напомни, че повечето наркомани са започнали от любопитство. Призова младите хора колкото и да им е тежко в живота, в каквато и ситуация да изпаднат мислейки, че нямат никакъв изход пред себе си, да не посягат към наркотици. Предупреди ги, че една изпушена цигара марихуана може да бъде отчетена с Drug check в следващите 100 дни.

Учениците от 9 „в“ и „г“ класове имаха възможност да изгледат презентация по темата. Запознати бяха и с Постановление № 23 на МС от 29 януари 1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

Младите хора проявиха интерес и повдигнаха въпросите как се става магистрат, в кои държави все още има смъртно наказание, как може да се намали наказанието на един подсъдим, къде и кой унищожава конфискуваните в полза на държавата наркотични вещества, какво е шпионаж и т.н.

Гимназистите получиха брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет, а в понеделник, 18 април, предстои открит урок пред ученици от 9 „б“ клас на Езиковата гимназия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!