BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България дари защитни комплекти за борба с коронавируса на Армения и Грузия

Дарения от защитни облекла, очила и шлемове, които България изпраща като помощ в борбата с коронавируса, бяха предадени в Армения и Грузия.

Помощта е предоставена по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г. Тя е част от подкрепата, която страната ни оказва на 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв.

В Армения българският посланик Мария Павлова предаде на първия заместник-министър на здравеопазването Анахид Ованисян 500 защитни комплекта, предназначени за медицинския персонал на първа линия в арменските здравни институции. Предоставянето на хуманитарна помощ на приятелска Армения е израз на солидарност в борбата за преодоляване на последиците от COVID-19, каза на церемонията посланик Павлова. Тя изтъкна историческите приятелски връзки между българския и арменския народ. Помощта е и българският принос в рамките на съвместната инициатива на ЕС „Екип Европа“, насочена към подпомагане на страните от Източното партньорство за справянето с COVID-19.

Дарението от България има важна добавена стойност за Армения в особено напрегнат момент на бързо разпространение на коронавируса в страната, заяви заместник-министърът на здравеопазването Анахид Ованесян. Тя благодари на българското правителство за помощта.

В Грузия българската хуманитарна помощ от 400 комплекта защитни облекла, очила и шлемове  бе предадена от посланик Десислава Иванова на заместник-министъра на здравеопазването Гиорги Цоцколаури. Българският посланик подчерта, че помощта е израз на отличните отношения между България и Грузия и  на традиционната българска подкрепа за външнополитическите приоритети на Тбилиси. Посланик Иванова открои и традиционната ангажираност на страната ни за Грузия по линия на официалната помощ за развитие. Заместник-министър Цоцколаури благодари на България за дарението, както и за силното политическо послание за подкрепа, което страната ни изпраща по този начин на Грузия. Помощ в обем от 100 защитни комплекта ще бъде предоставена от българската страна и на неправителствени организации в Грузия, работещи с деца в неравностойно положение.

Предоставените защитни комплекти са произведени от български фирми според най-високите стандарти – костюмите са за многократна употреба, от специална лека и дишаща материя, осигуряваща максимална защита за медицинския персонал.

Хуманитарна помощ за борба с коронавируса получиха чрез посолствата ни още Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Украйна и Беларус.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!