BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В ОУ “Ив. Тургенев“ посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция

В ОУ “Ив. Тургенев“ посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и ТурцияГости от Италия, Испания, Полша и Турция посрещнаха от ОУ“Ив. С.Тургенев“-Разград за патронния си празник 15 март.

Едно от събитията, в които те участваха бе заседание на ученическия парламент, което се проведе в залата на Общински съвет-Разград. На него единодушно е била одобрена докладна записка за ремонта на площадката в двора на ОУ„Тургенев”, внесена от Кристиян и Преслава, ученици от училището.  Заседанието е било ръководено на английски език от заместник-председателя на Общински съвет-Разград Калоян Монев, и в него участваха гости от Италия, Испания, Полша и Турция.

Младите парламентаристи получили поздравления  от Михаил Тодоров – главен секретар на Областна администрация и Елка Драмалиева – Началник отдел ”Образование“ в Община Разград. Разяснения за работата на институциите направил председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. Събитието беше част от програмата „Еразъм+” , по която в момента домакини са училище  ”Тургенев”.

От понеделник в разградското училище гостува международна делегация от учители и ученици от четири държави по Европейски проект „Еразъм” – информират от Областна администрация. Групата е била тържествено посрещната на входа на училището с традиционните хляб, сол и български хора,  представени от танцовата формация към Центъра за работа с деца „Хорце” с ръководител Румен Иванов. Очарованите гости се хванали на хорото до автентични кукери и да потропат българска ръченица.

С още много танци, знамена и усмивки  продължило тържествено посрещане.
Гостите влезли във всички класни стаи, запознали се с всички ученици и им представили своите училища и красотите на страните, от които идват.

След обяда италианци, испанци, поляци, турци и българи говорили на един общ език-езика на изкуството, заедно с художника Орхан Исмаил. Той  им показал как с усмивка, чар и талант можеш да сътвориш нещо прекрасно, което може да бъде разбрано от всеки, без значение на езика.

На следващия ден в Регионална библиотека „Проф.  Боян Пенев” учениците от 7 А клас и техните гости провели урок по литература ”Йовковата бяла лястовица и надеждата”. Седмокласниците представили биографията на Йордан Йовков на английски и на български език, а след това часът продължил с дискусия по въпроса за бялата лястовичка – има ли я и може ли тя да излекува болките човешки. Урокът се водил на български и на английски език и гостите не само разбрали съдържанието на представяната творба, но и успели да се включат с мнения по поставените въпроси. Гостите разгледали  и специално приготвената за тях изложба на книги на италиански, испански, полски и турски език.

Най-силно впечатление им направи изданието Елин Пелин – „Разкази”  на турски език и наличието на романа на Хенри Сенкевич  „Quo vadis” в оригинал.
След това делегацията гостувала в РУО на МОН Разград по покана на Началника на институцията Ангел Петков.

На тренировъчната база на ПФК“Лудогорец“ – „Гнездо на орли“ пък децата и техните ръководители от Полша с удоволствие разговаряли с полските национали Яцек Горалски и Якуб Шверчок. Учениците разгледали базата и се снимали пред шестте шампионски купи. Имали са щастието да се видят и с още футболисти  на „Лудогорец”. Горди от постиженията на разградския футболен клуб, тургеневци демонстрирали самочувствие пред съучениците си от Севиля, Палермо и Бялисток, които също са футболни градове.

Предстои екскурзия до Велико Търново, празничен юбилеен концерт на 15 март, на който ще има и испански танц и още много интересни инициативи – уверяват от школската управа. / dariknews.bg

В ОУИв. С.Тургенев посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция
В ОУИв. С.Тургенев посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция
В ОУИв. С.Тургенев посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция
В ОУИв. С.Тургенев посрещнаха гости от Италия, Испания, Полша и Турция

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!