BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гюнай Хюсмен и неговите заместници инспектираха напредъка в градежа на новия църковен храм в град Разград

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен и заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов инспектираха на място напредъка в изграждането на църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Разград. Ръководството на Областна администрация Разград редовно следи и осъществява контрол за качественото изпълнение на обекта.

Градежът на църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ започна през 2013 г. с благословията на Негово светейшество Патриарх Неофит със средства от дарители.

През август, 2019 г. строителството на храма е възобновено с осигурени със съдействието на г-н Хюсмен средства от Турската агенция за координация и сътрудничество (ТИКА) за дострояване на църквата.

Областният управител и неговите заместници направиха оглед на строежа с управителя на изпълнителя на обекта – фирма „Стромакс 1“, град Разград – Осман Османов, който ги информира, че строителните дейности се извършват професионално и в срок и че благодарение на осигурените от ТИКА средства през есента се очаква външното строителство на храма да завърши „до ключ“, вкл. с изработване на златни кубета.

След приключване на този етап, с финансиране от дарителите ще бъдат направени стенописи, ще се изработи и постави иконостас и сградата ще се оборудва с църковна мебелировка и утвар. Очаква се новият храм да бъде открит и осветен през лятото на 2021 г.

Инициативният комитет за строителството на църквата разчита на подкрепа от Община Разград за изграждане на подстъпи към храма и за облагородяване на пространството около сградата.

Областният управител изказва отново благодарности на ТИКА и на другите дарителите, както и на главния инициатор да бъде изградена църквата – бизнесменът Бойко Обретенов.

Г-н Хюсмен заяви, че споделя и подкрепя политика на премиера и на правителството на Република България за подкрепа на духовния и религиозния живот и на солидарността и толерантността между българските общности и етноси у нас. Паралелно с градежа на църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Разград, с подкрепата на правителството и Областния управител в момента се реализира и проект за реставрация на националния паметник на културата в град Разград – джамия „Ибрахим паша“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!