BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Две нови книги бяха представени пред обществеността на Разград и на село Свещари през последните два дни

Две нови книги бяха представени пред обществеността на Разград и на село Свещари през последните два дни. Това са „Гетите, които обезсмъртяват“ с автор проф. Диана Гергова и „Демир баба теке – Българският Ерусалим“, в съавторство с доцент Катерина Венедикова.

В салона на читалище „Пробуда 1929“ авторките бяха представени от председателя на читалищния съвет Невжет Абтула. Изтъкнатият траколог проф. Гергова върна лентата на спомените си към началото на проучванията в резервата под ръководството на проф. Мария Чичикова, довели до разкриване на Свещарската царска гробница през 1982 година.

Снимка: Мехмед Азиз

Османистът Катерина Венедикова пък е човекът, проучвал храма му, разчела надписите по стените на сградата, издирила и превела през годините всички надписи от района свързани с Демир баба. Тя разказа накратко съдържанието на разчетеното от нея житие на алианския светец, представено за пръв път в тяхната книга.

Снимка: Мехмед Азиз

Ден по-рано двете книги бяха презентирани в разградската Художествена галерия „Проф. Илия Петров“. Директорът на галерията Тодор Тодоров специално бе подредил в залата изложба на картини от фонда на галерията, вдъхновени от величествената архитектура на Демир баба теке и внушителните руини на Абритус, които могат да бъдат видени и през следващите дни. Тодор Тодоров е автор на серия от картини по легендите за Демир баба, дарени на текето, две от които са избрани да украсяват кориците на българо-турската и българо-английската версии на книгата за духовния покровител на това място.

Драгомир Богомилов / Мехмед Азиз

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



dm petroleum

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!