BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Извършена е извънредна проверка за загинали щъркели в Разградско

Експертите на РИОСВ-Русе извършиха вчера извънредна проверка по повод сигнал за намерени мъртви птици от вида бял щъркел, по протежението на железопътната линия Русе-Варна, в междугарието Разград-Самуил. Сигналът е постъпил в екоинспекцията на 9 август чрез тел.  112  и е  предаден на Областна дирекция по безопасност на храните-Разград, които са открили 5 птици.

При проверката вчера, на място, при обход по протежението на жп-линията, между километри 74-76 експертите са открили общо 12 загинали птици. Всички са намерени в непосредствена близост до стълбове от електроконтактната мрежа на линията.

Предполага се, че птиците – възрастни и млади, нощували по стълбовете, са станали жертва на електрически удар при преминаване на влак.

Екоинспекцията изпрати един екземпляр в Спасителния център на СНЦ „Зелени Балкани“ за установяване на точната причина за смъртта на птиците.

Към настоящия момент белите щъркели се подготвят за есенната си миграция, като се струпват на големи ята и търсят храна в земеделските площи, сметища и др. терени с наличие на подходяща хранителна база.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е вид едра птица, представител на семейство Щъркелови. Гнезди и отглежда потомството си в Европа (включително и България), Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия. Извършва сезонна миграция в Субсахарска Африка, Западна Индия и др. места. 

Видът е синантропен и гнезди в селища или в непосредствена близост до тях. Изгражда гнездата си върху комини, стълбове от електропреносната мрежа, покриви, паметници и все по-рядко върху стари изсъхнали дървета. Защитен е от Закона за биологичното разнообразие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!