BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кубратско празнува подобаващо Лазаровден, църквата с правила за Великден

Днес народната и обичана традиция на празника Лазаровден бе спазена и по населените места и в община Кубрат – съобщават от Общинската информационна служба в лудогорския град. Обичаят богато бе представен в селата Каменово и Медовене. Самодейци от местното читалище „Христо Ботев-1927“ в с. Медовене и представители от град Кубрат спазиха старата традиция, наричайки за здраве, берекет и благоденствие домовете в село Медовене.

Пременените с народни носии и закичени с цветя девойки обходиха селото, а стопаните ги дариха с яйца и лакомства. За традицията на този ден разказа председателят на читалището Руска Тодорова. В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но и празник на момите. Денят се нарича още Лазарова събота или Лазарица. Три обредни ритуала са свързани с него – лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването. Празникът подобаващо бе отбелязан и в кубратското село Каменово. Народната традиция бе пресъздадена в читалище „Напредък-1911“.

В навечерието на големият празник Цветница от ръководството на православната църква в Кубрат информираха, че по повод Великденските празници ще бъдат отслужени литургии, но при спазване на противоепидемични правила и дистанция.

Църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат ще работи всеки ден в часовете от 08.00 до 10.00 ч. и от 17.00 до 18.00 часа. Посетителите на храма е необходимо да носят предпазни маски и да не ги свалят, в храма е осигурен и дезинфектант. Целуването на икони в храма по време на Страстната седмица и Великден е желателно да става през предпазна маска, без да бъде сваляна от лицето и устата.

По повод Цветница вярващите могат да си носят цветя, които да бъдат осветени, тъй като осигурените и осветени върбови клонки могат да бъдат раздадени и изчерпани бързо. Голямата Великденска служба ще се проведе в църквата на закрито, а трикратното обикаляне на храма ще се осъществява традиционно – на открито. Ще припомним че миналата година Великденската служба се проведе изцяло на открито и при ограничен брой лица. Тази година за най-големия християнски празник ще бъде създадена и по-специална организация. Продаването на свещи ще се извършва от няколко лица, за да се избегнат навалици и скупчване на хора в предверието на Божията обител. Литургията преди и след полунощ ще бъде отслужена от ставрофорен свещеноиконом отец Евгений Дечев и протойерей Светослав Светославов.

На днешния ден празнуват: Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар, Лъчезар и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!