BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мина публичното обсъждане на проекта за бюджет за 2024 г. на Община Разград (ВИДЕО)

Близо един час продължи публичното обсъждане на проекта за бюджет за 2024 г. на Община Разград.

Основните му параметри представи Кметът Добрин Добрев, след което отговори и на въпросите на гражданите, които присъстваха на обсъждането.

Проектобюджетът е балансиран, изготвен на основата на анализ на приходите и на разходите на Община Разград с цел постигане на ефикасна и ефективна работа и устойчивост при изпълнението на дейностите от Община Разград и осигуряване на стабилност в работата на общината – заяви Кметът. Приходната част на проектобюджета е формирана от планираните собствени приходи, бюджетните взаимоотношения операциите с финансови активи и пасиви на общината. Не е планирано увеличение на местните данъци и такси – обяви още Кметът Добрин Добрев.

Общият обем на проекта за бюджет за 2024 г. е в размер на 100 278 909 лв., в т.ч. за държавни дейности – 59 955 128 лв. и 40 323 781 лв. за общински дейности и дофинансиране на държавните дейности.

И през 2024 г. Община Разград продължава да изпълнява ангажиментите си към местната общност чрез подобряване на социалната и техническата инфраструктура – увери Кметът Добрев. Той уточни, че предвидените обекти за текущи ремонти, включени в проекта за бюджет 2024 г., са в размер на 2 342 276 лв. На най-голяма стойност – 1 000 000 лв. – са текущите ремонти на улици в селата от общината, като предстои заедно със селските кметове да се определят конкретните улици по населени места. Още 727 545 лв. са предвидени за текущ ремонт на улици и други текущи ремонти в села /в т.ч. по сключен договор от 2023 г., собствени приходи на общината и остатък от собствени приходи на селата от 2023 г./. Сред другите обекти на по-висока стойност са: 190 000 лв. за текущ ремонт на ул. „Черна” в Разград; 138 000 лв. за текущ ремонт на тротоар на ул. „Дунав” – от кръстовището за Билла до паркинга на библиотеката в Разград, а 115 213 лв. – за текущ ремонт на паркинга до касата на „Топлофикация” и други  обекти.

Кметът Добрев представи и проектите, за които са предвидени средства за капиталовите разходи.  Планираните средства за капиталови разходи в проектобюджета на Община Разград за 2024 г. /без средствата от ЕС/ са в размер на 7 683 595 лв. 3 923 517 лв. са средствата за основни ремонти, 436 498 лв. са средствата за изграждане на инфраструктурни проекти.

Извън планираните в проектобюджета капиталови разходи в Приложение № 3 към чл.107, ал.13 от ЗДБРБ за 2024 г. по Инвестиционна програма за общински проекти за Община Разград са одобрени допълнителни средства в размер на 43 389 684 лв. за 7 обекта – припомни г-н Добрев.

Сред въпросите, които присъстващите граждани зададоха, бяха: възможно ли е да се отреди терен за кооперативен пазар в Ушинци, да се предвидят средства за ремонти на конкретни улици по населени места, да се предприемат действия по подобряване на водоснабдяването на Ушинци и Балкански. На предложение от Румен Монев за почистване на коритото на реката в Пороище с цел превенция от наводнения г-н Добрев отговори, че са заделени средства за почистване на дерета и сега е времето за определяне на конкретните участъци за почистване.  Кметът заяви, че ще бъде извършена проверка на развитието на искане от Емилия Иванова за премахване на опасни борове в Ушинци. На въпрос от общинския съветник Мирослав Грънчаров дали ще бъде закупен автобус, който да се използва от спортните клубове и самодейни състави, Кметът Добрин Добрев отговори, че това не е предвидено в бюджета. Той обясни, че подобна възможност не е приложима, тъй като държавните спортни календари съвпадат по време и ще трябва да се избира измежду няколко клуба кой да се възползва от тази възможност. Освен това спортните клубове получават субсидии, с които плащат транспортните услуги. На въпрос от Васил Петров защо не се предвидят в бюджета средства за подпомагане на лечението на нуждаещи се съграждани, г-н Добрев обясни, че такива средства се предвиждат, като за настоящата година са увеличени с 10% и ще са 55 000 лева.

Окончателният проектобюджет ще бъде внесен в Общински съвет Разград в определения законов срок и ще бъде публикуван на сайта на Община Разград, където в момента е публикуван информационен материал с основни моменти от проекта за бюджет.

Материалът Мина публичното обсъждане на проекта за бюджет за 2024 г. на Община Разград (ВИДЕО) е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!