BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за дрогиран шофьор, причинил катастрофа със загинал край Цар Калоян

Окръжен съд – Разград взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 42-годишния Йордан М, на когото е повдигнато обвинение за това, че на 03.10.2022 г. на път I-2 след Цар Калоян, при управление на МПС – товарен автомобил състоящ се от влекач и прикачено ремарке, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 56-годишен мъж, водач на автомобил „Мерцедес“, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и деецът е избягал от местопроизшествието. Задържан е няколко часа по-късно близо до Търговище.

Представителят на Окръжна прокуратура – Разград изрази становище, че са налице изискуемите законови изисквания да бъде наложена най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, като изтъкна, че обвиняемият има 30 нарушения на Закона за движение по пътищата. Осъждан е четири пъти – за управление на МПС след употреба на алкохол, на наркотични вещества, за държане на боеприпаси и огнестрелно оръжие.

Представителят на държавното обвинение подчерта, че след зачестилите случаи на седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества, обществото е развило нетърпимост към подобни водачи и очаква от ответните органи действия, с които да се спре „войната по пътищата“.

Защитата на обвиняемия пледира за по-лека мярка, обосновавайки се, че няма категорични доказателства за авторството на деянието като тепърва ще се назначават и множество експертизи.
Съдебният състав, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство прие, че съществува обосновано подозрение, Йордан М. да е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем.

Заради обвинението му в извършване на тежко умишлено престъпление и заради тежестта на предвиденото наказание – от 3 до 15 години „лишаване от свобода“, както и заради начина по който е бил задържан и с оглед съдебното му минало, съдебният състав прецени, че е налице опасност лицето да се укрие и да избегне наказателна репресия, както и възможността да извърши престъпление.

Поради изложените съображения, съдът прецени, че към момента най- адекватната мярка за неотклонение, която следва да определи спрямо Йордан М. е най- тежката – „задържане под стража“.
Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Апелативен съд-Варна в 3-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!