BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Одобриха проекта за ремонт на Музикалния дом в Разград, стартира и дарителска кампания

Успешно завърши законовата процедура по съгласуване на Проекта на Народно читалище „Развитие 1869“ – “Конструктивно укрепване, ремонт на покрив и фасади на сграда „Музикален дом“, ул. „Ст. Караджа“ № 1 гр. Разград“ в Националния институт за недвижимо културно наследство.

Министерство на културата се произнесе с официално становище, че предвидените строително-монтажни работи са допустими от гледна точка опазване на недвижимата културна ценност и бъдещата й надеждна експлоатация.

Окончателната оценка и обстоятелствата, свързани с реализацията на проекта са в правомощията на Община Разград.

Инвестиционният проект е внесен в Община Разград, с предложение и обосновка,  за да бъде включен в Дейност 2.1.7.2. Ремонт и мерки за енергийна ефективност в сграден фонд «Модернизиране на читалищата в Община Разград», от Плана за интегрирано развитие на Общината  за периода 2021-2027 година.

Подкрепата на местната власт е от голямо значение за успеха на това мащабно начинание.

Успешно стартира и ДАРИТЕЛСКАТА ИНИЦИАТИВА за набиране на средства за благородното начинание. Средства постъпиха по волята на маестро Красен Иванов и г-жа Мила Иванова; служители на Окръжен съд Разград и от «Аннона  Грейн» АД.

Настоятелството на Народно читалище «Развитие 1869» благодари  спомоществователите, които са достоен пример за продължаване на общото дело.

Да запазим културното наследство на Разград  и същевременно да гарантираме, че той отговаря на съвременните изисквания – това е съвместна отговорност:

  • Отговорност на  НЧ „Развитие 1869“ като собственик на емблематичната сграда;
  • Отговорност на местната власт, съгласно Закона за културното наследство;
  • Отговорност на бизнеса, институциите, на цялата градска общественост.

      Сградата се нуждае от спешни мерки за укрепване и ремонт, поради прогресираща ерозия, която застрашава нейната цялост.

Средствата от Дарителската кампания ще подпомогнат реализирането на проекта.

Те постъпват в сметка IBAN BG47STSA93000027954741 и ще се използват целево за ремонтните дейности.

Дарения могат да се правят и в брой, на Касата на НЧ“Развитие 1869“ ул. „Антим I“

№ 1, срещу Договор за дарение.

Да обединим възможностите си, за да укрепим и съхраним Музикалния дом – недвижима културна ценност, единствен по рода си в страната, архитектурен и духовен символ на  Разград.

Материалът Одобриха проекта за ремонт на Музикалния дом в Разград, стартира и дарителска кампания е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!