BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пандемията задълбочава разликата в доходите между мъже и жени

На 18.09.2020 г. се отбелязва Международният ден на равното заплащане. По инициатива на Международната коалиция за равно заплащане (EPIC), МОТ, ООН на жените и ОИСР се провежда виртуална дискусия за очертаване на действия, насърчаваща всички участници на пазара на труда да предприемат необходими стъпки, за да се гарантира, че равното заплащане е в основата на усилията за възстановяване в световен мащаб. Надгражда се ангажиментът на ООН за правата на човека и срещу всички форми на дискриминация, включително дискриминация срещу жени и момичета.

Равното заплащане е една от целите на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и ключ към приобщаващия растеж и намаляването на бедността. Призовава се за насърчаване на устойчив икономически растеж, пълна и продуктивна заетост, достойна работа за всички.

Въпреки това жените по света продължават да получават по-ниски заплати. В световен мащаб разликата в доходите между мъжете и жените е около 20%. Дори в рамките на ОИСР средната разлика в заплащането между половете все още е 13%.

Проблемът остава поради постоянството на стереотипи. Напредъкът е бавен, защото жените все още често работят по-кратко, намират се в неравностойни работни места в индустриите, те са по-склонни да прекъснат кариерата си или да адаптират работата си на друг режим поради семейни причини и грижи.

Очакванията от последиците от COVID-19 са за задълбочаване на различията в заплащането. Жените претърпяват сериозни загуби поради силното си присъствие в сектора на услугите, като ресторанти, туризъм, хотелиерство, почистване. Освен това основно те поемат домакинските задължения и грижите за семейството по време на пандемия. Препоръките за предотвратяване на постоянното изоставане на жените поради пандемията варират от преодоляване на професионалната сегрегация, различията в заплащането между половете и неадекватен достъп до грижи за деца на достъпни цени до въвеждане на пакети за икономическа подкрепа за уязвими жени, увеличаващи мерките за социална защита и разширяване на научните изследвания и данни за въздействието на COVID-19 по полов признак.

В ЕС равното заплащане е основен принцип, но напредъкът е бавен. Разликата в заплащането и пенсиите между жените и мъжете е намаляла от 2013 г. досега, но продължава да бъде висока (съответно около 15,7% и 37%), при това разликата в заетостта между жените и мъжете остава в застой с 11,5%, а вероятността жените да работят на непълно работно време все още е почти четири пъти по-голяма в сравнение с мъжете, като тази цифра остава непроменена от 2013 г.

Със създаването на равностойни условия на труд, включващи мерки за съвместяване на трудовия и семейния живот и свиване на различията в заплащането между двата пола, се очаква степента на бедност сред работещите жени да бъде намалена наполовина, а 2,5 милиона деца в ЕС да не живеят в лишения.   

Необходим е силен и координиран подход за справяне с многобройните причини за разликата в заплащането между половете. Правителствата, работодателите, профсъюзите и други заинтересовани страни все повече признават важността на този проблем. През последните десетилетия много правителства укрепиха антидискриминационното законодателство, подобриха достъпа на жени и момичета до образование и обучение и въведоха политики за семейството, целящи да гарантират, че всички мъже и жени могат да участват пълноценно в платена работа. Много работодатели въведоха програми и практики, насочени към премахване на дискриминацията и подпомагане на кариерата на жените. Профсъюзите разшириха приоритетите си в процесите на колективно договаряне, за да включат въпроси за баланса между работата и личния живот, които са важни както за майките, така и за бащите.

Европейската конфедерация на профсъюзите подкрепя и се застъпва за приемане на Директивата за прозрачност на заплащането на половете преди края на 2020 г. Очакванията са, че с нея ще се прекрати секретността на заплащането чрез:

  • забрана на клаузите за секретност на заплатите в договорите, така че работниците да могат да обсъждат заплащането;
  • изискване на информация за оценка на работата с цел установяване на равно заплащане за равен труд;
  • задължение на работодатели да предоставят информация за заплащане (одити) и годишни планове за действие относно равенството на заплащането;
  • подкрепа на колективното договаряне като най-добрият начин за премахване на разликата в заплащането между половете;
  • изискване към работодателите при обяви за работа да включват размера на заплащането.

За България това ще доведе до по-ефективно прилагане на законодателството относно равното заплащане чрез набор от конкретни мерки за подобряване на прозрачността. У нас се наблюдава задържане на разликата в заплащането между половете – тя остава 13,5%. Заетостта на мъжете доминира, а в две от трите най-високо платени икономически дейности, различията в заплащането се запазват на високи нива. В дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ СРЗ на жените е с 21% по-ниска от тази на мъжете, в Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” е с 16,5%.

Организацията на обединените нации, включително ООН за жените и Международната организация на труда (МОТ), приканват държавите-членки, гражданското общество, работодателите и работниците да насърчават равно заплащане за труд с еднаква стойност и икономическото овластяване на жените и момичетата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!