BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разград отбеляза 144 години от гибелта на Христо Ботев

Днес отбелязваме 144 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В знак на признателност към делото на великия българин, Областният управител Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов поднесоха венец пред бюст-паметника на Христо Ботев в Градския парк.

Почит към революционното дело на Христо Ботев бе отдадена с венци и цветя и от ръководството на Община Разград, от председателя на Обс-Разград Стоян Ненчев, от общински съветници, от името на народния представител Десислава Атанасова, от Областен съвет на офицерите и сержантите от запаса, общественици и граждани.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейство на известния учител Ботьо Петков. Като национален революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикална революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

Ботев остава в паметта на поколенията и като изключителен поет и публицист. Неговите произведения продължават да са един от еталоните не само на възрожденската литература, но и в цялостното развитие на българската литература. Сред най- известните му произведения са „Майце си“, „На прощаване“, „Хаджи Димитър“, „Към брата си“, „Обесването на Васил Левски“ и още много други.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!