BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Символиката на годежа

Сигурно си спомняте фразата от една телевизионна реклама, която гласеше: Традициите не са това, което бяха…Вярно, нещата доста са се променили, но все пак традициите са фолклорно богатство, което трябва да почитаме и уважаваме. Те са се предавали от поколение на поколение, за да се запазят и до днес, а в някои части на България се изпълняват с абсолютна точност.

Необходимо ли е да правим годеж преди сватбата? Каква символика носи той и сближава ли семействата още преди да са се сродили? На тези въпроси може да се отговори по много и различни начини, но се надявам, че след като прочетете написаното по-долу, вече ще гледате по-позитивно на българските традиции и обичаи.

По традиция годежът се провежда в дома на бъдещата булка. Семейството се подготвя с богата трапеза, за да е богат живота на младото семейство. Около трапезата се събират най-близките роднини и приятели, като техният брой не трябва да надхвърля броя на гостите в самия ден на сватбеното тържество. Сватовете идват, носейки погача, украсена със здравец, червено вино, букет за майката на булката и дарове за бъдещата невеста.

Даровете
Първата наздравица се вдига от бащата на момичето, с която той благославя младите. Зетят поднася годежен пръстен на своята избраница и също вдига тост, за да благодари за получената благословия и за това, че тя е приела да стане негова жена. Майката на момичето дарява бъдещия си зет, като даровете могат да се уговорят предварително, за да са практични и да са в полза на младото семейство или, ако се спази традицията, да включват хавлиени кърпи, чехли, бельо и т.н.

Следва разчупване на погачата над главите на годениците от техните бащи. Ритуалът в дома на момичето приключва и сватовете я отвеждат със себе си в бъдещия й дом. На излизане от вкъщи, момичето рита менче с вода, за да им върви по вода, а бъдещият зет целува ръката на баща й, за да му благодари за прекрасната невеста.

Посрещането на невестата в новия й дом
В дома на момчето, свекървата и свекъра посрещат бъдещата си снаха с питка и мед, като захранват първо нея и след това сина си, за да им е сладък живота. Момичето намазва с мед четирите страни на външната врата под формата на кръст, след което рита друго менче с вода, но този път навътре към дома. Младите влизат в дома, вървейки по бяло платно, което е посипано със здравец, розови листенца и парички.

Свекървата също е приготвила трапеза, на която освен младите, сядат и близки на момичето, които са дошли, за да видят в какъв дом отива и как ще я посрещнат. Майката на момчето също дарява момичето, най-често с принадлежности за дома и след като се почерпят, годежът приключва.

На годежа се уговаря датата на сватбеното тържество и се разпределят разходите. По традиция сватбата трябва да се състои след 6 месеца до 1 година. Независимо дали ще спазите всички обичаи и български традиции, характерни за вашия край, годежът носи своята символика и ще ви зареди с много положителни емоции, които ще стоплят сърцето ви всеки път, щом си спомните за него.

Източник: Framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!