BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Турция е на второ място в света по износ на сериали

Турция се нарежда на второ място в света след САЩ по износ на телевизионни сериали, по данни на разпространителите.

По онлайн износ тя заема място след най-големите износителки – Великобритания, САЩ, Франция и Германия. Турските сериали се гледат от над 700 милиона зрители от Русия до Китай, от Корея до Латинска Америка.

Наред с тюркоезичните републики, турските сериали заемат водещо място в рейтингите на балканските и европейските страни като България, Албания, Полша, Сърбия, Унгария, Чили, Мексико, Аржентина и други.

През 2023 г. Турция планира да постигне един милиард долара приход от износа на сериали и филми. Началото на износа на турските сериали се слага през 1981 г. с първия сериал „Забраненият плод“, който е продаден във Франция.

Първенството в рейтинга на турските сериали държи „Великолепният век“ с Халит Ергенч и Мерйем Узерли, който е гледан досега от над 500 милиона зрители по цял свят, включително и в Япония.

Личности от различни сектори – като се започне от политици и се стигне до футболистите са фенове на турските сериали. Привлекателни особено за младите хора и голямо улеснение е фактът, че се излъчват и в интернет – в YouTube и Netflix.

Броят на зрителите на турските сериали в интернет надхвърля 150 милиона души в над 190 страни.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!