BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев: Случаите на коронавирус у нас вече са най-малко 110

Главният държавен здравен инспектор прогнозира, че вирусът ще се самоограничи след около три месеца

“Много е трудно да се скрие случай на коронавирус“. Това заяви в ефира на извънредното студио на NOVA за COVID-19 главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни, че доказаните у нас случаи на заразата вече са най-малко 110. Тази информация дойде само час, след като от началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за NOVA, че заболелите са 107.

“Надяваме се, че и с промяната на времето, и с набирането на все повече хора в колектива, които имат имунитет, вирусът неминуемо ще започне да се самоограничава. Въпросът е кога ще стане това. Мисля, че 2,5 -3  месеца е разумен срок“, коментира д-р Кунчев.

А вирусът бил твърде нов, за да се дадат сигурни прогнози.

По думите на Кунчев до момента няма открито лекарство или ваксина за COVID-19. “Всъщност има съобщение на американски учени, че ваксина вече е създадена. Само че процесът на доказването й на различни модели и накрая на човек, и за ефективност и за безопасност, няма как да стане за по-малко от 4-5 месеца. Това е най-оптимистичния вариант. Реално в живота става за 1,5-2 години“, коментира главният здравен инспектор.

“Ние взехме най-доброто на базата на това, което видяхме в Китай”, каза още Кунчев.  И препоръча на хората да гледат телевизия, да четат книги или да се запишат на онлайн курс, докато спазват препоръките на властите да стоят по домовете си.

Д-р Кунчев обясни, че резултатите от пробите за коронавирус излизат до 24 часа. Но ако има много такива за изследване, процесът отнема по-дълго време.

„Няма как да останат само тези три смъртни случая. Вирусът тепърва ще циркулира. Може би следващата стъпка ще е ограничаване на движението на възрастните хора“, обясни той.

 

ОСТАНЕТЕ СИ В КЪЩИ

Източник: Razgrad-bg.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!