BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметове и кметски наместници се включиха в обучение за връчване на съдебни книжа и призовки

Окръжен съд Разград проведе днес обучение за кметове и кметски наместници от населените места в общините Разград, Лозница и Цар Калоян. Форумът се проведе в заседателната зала на 11-ия етаж в сградата на Община Разград. Лектор бе Заместник – председателят на Окръжен съд Разград и председател на Гражданско и Търговско отделение съдия Анелия Йорданова, която обучи присъстващите по връчването на призовки и съдебни книжа по Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, като преди това им пожела здраве и успешен мандат. Нагледно с бланките на тези документи ги запозна Юлия Дюлгерова – призовкар в правораздавателната институция. По закон кметовете и кметските наместници в селата са задължени да връчват съобщения, когато в мястото на връчване няма съдебно учреждение.

Съдия Йорданова информира присъстващите в кои нормативни актове са уредени правилата за връчване на призовки и представи експозе по няколко основни въпроса: Защо е важно своевременното призоваване?; Как се удостоверява връчването?; На кого се връчва?; Къде се отбелязва отказът призованото лице да получи призовка?; Кога, къде и как се залепва уведомлението? Магистратът сподели още, че ако някой има нужда от допълнителна информация или има случай, в който не е сигурен какво трябва да направи, винаги може да потърси информация по телефона от деловодствата на съда, както и от бюро „Призовки”.
Обучение по същата тема се проведе вчера в община Исперих за кметствата в Исперих и Самуил, а за утре е планирано обучение в община Кубрат – за кметовете и наместниците от населените места в Кубрат и Завет. Така ще се обхванат всички населени места в съдебния район, като целта е да се подобри начина на оформяне и своевременно връщане на съдебните документи.

Това е второ обучение, като първото е било преди четири години. Намерението на съда е то да стане традиция и да се провежда при всеки нов мандат на кметове на кметства и кметове на общини, в които няма съдебно учреждение.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!