BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От днес проверяват за безопасността на Коледните стоки

По традиция вече за осма поредна година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) организира национална кампания „Безопасна Коледа“. Тази година, кампанията ще бъде мащабна и ще стартира на 20 ноември. Акцентът на проверките ще е безопасността на най-търсените продукти по време на коледните и новогодишните празници – играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

По време на кампанията инспекторите на ДАМТН ще извършат съвместни проверки в градовете на територията на цялата страна. Ще се проверяват търговски обекти, в които са съсредоточени големи потребителски потоци и се разпространяват детски играчки, светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

При проверките ще се следи за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия при играчките, които могат да се установят по време на проверката. Ще се обръща внимание и за наличие на обявени технически параметри, позволяващи безопасна употреба на светлинните гирлянди.

При миналогодишната кампания „Безопасна Коледа“ са били проверени общо:

– 609 бр. играчки от различни категории, марки и модели. Несъответствия са установени при 235 бр. от тях. Без маркировка за съответствие са били 88 броя играчки; при 9 броя са установени несъответствия на съществени изисквания (видими несъответствия); 117 са били с инструкции за употреба, не съответстващи по обем и съдържание на изготвените от производителите; без обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор са били 207 броя играчки.

– 639 различни по вид и модел електрически светлинни гирлянди: LED гирлянди, гирлянди с нажежаема жичка, светещи въжета/херметични гирлянди и др. По време на проверката в търговските обекти са установени несъответствия при 246 вида продукти. Най-често констатираното несъответствие е липса на инструкция за употреба на български език, което е установено при 118 вида гирлянди. Открити са 21 вида електрически гирлянди без СЕ маркировка за съответствие. 62 вида гирлянди са били с видими несъответствия, а при 136 вида продукти са открити други несъответствия.

– 309 пиротехнически изделия от категория F1, F2, F3, F4 и сценични пиротехнически изделия от категории Т1 и Т2. От тях 291 бр. са отговаряли на съответствията; при 51 бр. са открити несъответствия. В това число 16 бр. са били без маркировка за съответствие, а 13 бр. са били без инструкция за употреба на български език.

Анализът на резултатите от проведената кампания „Безопасна Коледа“ в предходната 2018 година показа, че във временно разкрити търговски обекти, в предпразничния период на пазара се разпространяват несъответстващи играчки и светлинни гирлянди от нисък ценови клас. Те са били и с неясен произход. На основание на анализа на тези факти, ще се проведе и кампанията „Безопасна Коледа 2019“. Основната цел на предстоящите проверки е да се гарантира безопасността на потребителите и да се съхрани доброто настроение на хората в празничните дни.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!