BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Православната църква почита Свети апостол Матей

Православната църква почита Св. апостол и евангелист Матей, един от Дванадесетте апостоли.

За живота на светия евангелист Матей са запазени много малко сведения. Той бил брат на Св. ап. Яков Алфеев и проповядвал Христовото учение. 

Матей е роден в Капернаум, Галилея, където е работил като събирач на данъци за властника на Галилея – Ирод Антипа. Според Евангелието от Матей на брега на Тивериадското езеро, там, където се събирали данъците, Исус Христос се спрял, призовал Матей да върви след него и той го последвал, като станал един от неговите дванадесет ученици. Осем години след Възнесението по молба на йерусалимските християни Матей написал своето евангелие, в което разказва за живота и делото на Исус Христос.

По преданието проповядва на евреите в Йерусалим, след това в Персия и Етиопия. Умира като мъченик.

Обикновено на иконите, изобразяващи Св. Матей, изобразяват до него, като тайнствен символ на евангелиста, ангелоподобен човек, изразявайки с това кротостта на неговия дух и чистотата на учението.

Имен ден днес празнуват: Матей и Матю.

Честито!

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!