BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Средната работна заплата в Разградско е нарастнала с над 10% за една година

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Разград към края на месец март 2020 г. са 25.0 хиляди. Спрямо края на декември 2019 г. наетите лица намаляват с 3.8%, а в сравнение със същия период на предходната година намалението е с 5.6%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към 31.03.2020 г. в обществения сектор са 8.2 хиляди, а в частния – 16.8 хиляди. Спрямо края на декември 2019 г. наетите лица в обществения сектор се увеличават с 0.1%, а в частния сектор намаляват с 5.5%. В сравнение със същия период на предходната година наетите лица в обществения сектор намаляват с 1.6%, а в частния сектор – с 7.5%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности в края на месец март 2020 г. не се наблюдават съществени изменения спрямо същия период на предходната година. Най-голям е относителният дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ – 26.8%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 15.0% и „Образование” – 11.1%.

През първото тримесечие на 2020 г. средната брутна месечна работна заплата за област Разград нараства с 10.3% спрямо същия период на 2019 г. и достига 1120 лв. Спрямо предходното тримесечие е отчетено намаление с 0.1%. В обществения сектор получават средно 1094 лв., а в частния – 1132 лв.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2020 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Култура, спорт и развлечения“, „Държавно управление“ и „Образование“.

По размер на средната брутна заплата, през пърчото тримесечие на 2020 г., област Разград е на 8-мо място сред областите в страната. Най-високо е заплащането в областите

София (столица) – 1805 лв., София – 1249 лв. и Враца – 1215 лв., а най-ниско в Благоевград – 867 лв., Видин – 874 лв. и Силистра – 912 лв.

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД-2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на сайта на НСИ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!