BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стотици Кубратчани в подкрепа на малката Катерина

Стотици се включиха в протест пред посолството на Федерална Република Германия в София, а причината за него бe отнетото от немските служби в Хамбург бебе от българското семейство на Мирена и Георги Славови.

До крайната мярка се стигна заради съмнение за домашно насилие, което близки, роднини и протестиращи отхвърлиха с категоричност. Семейството емигрирало в Германия преди година, а там станали и родители. След 11 години чакане за рожба – Катерина се появила на бял свят, но обратът в живота им обаче настъпва скоро. Семейството на Катерина сподели, че дъщеря им е взета и дадена на приемно семейство заради съмнения на германските власти за тормоз. Катерина е приета спешно в болница след тежък пътен инцидент. По време на лечението доктори се усъмнили, че тя има стар хематом, който може да е причина от физическо посегателство от страна на родителите. Близки на родителите на 7-месечната Катерина пристигнаха в София от Кубрат, за да участват в организирания протест, в който се включиха и няколко сдружения.

Сред присъстващите на протеста в столицата бе и кубратчанинът Мартин Обрешков, който към настоящия момент е и народен представител в 44-то Народно събрание. Депутатът заяви, че напълно подкрепя семейството на малката Катерина и изцяло разбира и споделя болката на своите съграждани. „Искам си племенницата, искам да си дойде при нас и повече да не ходи в Германия”, заяви пред немското посолство в столицата лелята на Катерина – Абелита Христова.

„Тук сме, за да покажем нашата заинтересованост към това, което се случва изобщо с моята сестра, с моята племенница, с нашето семейство”, заяви Абелита Христова.

„Призовавам към съпричастност в борбата ни за връщането на нашата племенница Катерина и призовавам хората с власт да работят по този случай в Германия, защото реално същинската битка е в Германия“, заяви вуйчото на мъничката Катерина Милен Христов, който в допълнение изказа благодарности и към всички присъстващи и хората, подкрепящи ги в тази тежка за семейството ситуация. Паралелно с протеста в столицата такъв се проведе и пред общината в родния град на майката на малката Катерина – Кубрат.

В протестната акция в лудогорския град, организирана от местната неправителствена организация „Потомци на Дуло“, се включиха стотици жители на градчето, както и хора от Разград, Русе, Тутракан и региона. Протестиращите носеха транспаранти с надписи: Най-силно копнея с мама и тати да живея „, „Не пипайте децата“, „Не на злоупотребата с българското дете“, „Върнете Катерина“. Чуваха се и освирквания.

В протестите участие взеха и представителите на местната власт, които в качеството си на граждани подкрепиха семейството и близките на мъничката Катерина. Сред присъстващите на публичното събиране бе кубратския градоначалник Алкин Неби, председателят на Общинския парламент Хюсеин Юмеров, местни общественици, представители на учреждения и институции. Сред близо тристате протестиращи в Кубрат бяха и много учители и ученици, които издигнаха лозунги с настояването бебенцето да бъде върнато незабавно на семейството му.

Стотици жители на Кубрат и хора от страната вече са подкрепили подписка в подкрепа на семейство Славови, а петиция в тяхна защита вече е събрала подкрепа от хиляди наши сънародници. По време на протеста пред германското посолство бяха припомнени и други случаи на български деца, отнети от социалните служби в европейски държави. Родители и наши сънародници в други градове на страната също излязоха на протест в подкрепа на родителите на 7-месечната Катерина. Във Фейсбук е създадена и група „Да спасим Катерина!“.

Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!