BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Дома за пълнолетни с деменция отбелязаха Деня за борба с болестта на Алцхаймер с концерт

В Дома за пълнолетни лица с деменция в Разград отбезялаха днес с концерт 21 септември  – Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер.

Групата за песни в ДПЛД „Сребърен славей“ изпълни няколко народни песни от различни географски области в България.  Потребителите, които участват в активната музикотерапия, също се включиха в изпълненията. Последваха кръшни хора, носещи радост, както на участващите, така и на наблюдаващите потребители.

Дарител осигури кетърингова гощавка за празника и голяма празнична торта.

От ДПЛД уточняват, че болестта на Алцхаймер е най-честата поява за деменция, а вниманието на обществото все повече се насочва в помощ на лицата с Алцхаймер и деменция и към социалната услуга в Разград също са насочени благотворителни инициативи.

През юни и юли Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ участва във фондонабирателна кампания за подпомагане на Дом за пълнолетни лица с деменция  Разград.

Набраните средства в размер на 3556 лв. бяха разходени за почистващи препарати, дезинфектанти хигиенни материали, облекло и спално бельо.

Друга  съвместна инициатива на Фондация “Състрадание Алцхаймер България”, съвместно с Фондация „Да бъде” и Лидия Станкулова бе организиране и провеждане на музикотерапия за потребителите на Домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград  и  Казанлък през месец юли, август, септември и октомври 2020 г.

Арфата е един от най-древните използвани за лечение инструменти, благодарение на това, че струните трептят с цялата си дължина, и корпусът е дървен, което прави инструмента един от най-подходящите за лечебна музика. Лидия има магистърска степен по Арфа от Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров” и предстои да се дипломира в международна специализация по терапевтична арфова музика.

От Дома изказват благодарност на изпълнителите и партньорите от тази инициатива за това, че в периода на продължаване на противоепидемичните мерки, се реализира тази възможност за терапия за лицата с деменция.

При спазване на строги мерки за хигиена и дезинфекция  социалните работници в дома въвеждат нови форми на арттерапия  и трудотерапия. Кинезитерапевтът разработва различни модели на упражнения и игри за активизиране на физическата активност на болните с деменция.

Новите техники, занимания и игри може да се ползват и от хората, които полагат грижи за хора с деменция в домашна среда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!