BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев бе гост на празника на Тутракан

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и общинският съветник Таня Тодорова бяха гости на празника на Тутракан днес.

От името на Община Разград и Общински съвет-Разград те поднесоха венец на паметна плоча, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към Майка България. Тя е поставена на крайбрежната улица, до паметника на мъчениците на Добруджа. Паметната плоча е дарение от почетния гражданин на Тутракан проф.д-р Иван Гаврилов. Тържествено освещаване и заупокойна панихида отслужи отец Илия Тонков. Лентата прерязаха кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов и директорът на Историческия музей Петър Бойчев, който припомни събитията от времето на румънската окупация.

Стоян Ненчев и Таня Тодорова присъстваха и на тържествената сесия, проведена в залата на Обреден дом и посветена на Празника на Тутракан. Г-н Ненчев прочете поздравителен адрес от свое име и от името на Кмета Денчо Бояджиев, в който се казва „За Разград Тутракан завинаги ще бъде свързан с най-ярките примери на воинска смелост и доблест. В тежките боеве за вашия град през 1916 г. вземат участие хиляди разградски войни. Стотици от тях оставят костите си в добруджанските полета. С тях е свързано и името на българския военен герой – разградчанина капитана Христо Бърдаров. Начело на своята картечна рота той атакува и превзема  най-укрепените фортове и първи влиза в падналата крепост. На него румънският заместник-командир предава символа за безусловната капитулация на противника. От сърце желаем на жителите на Тутракан мирно небе, здраве и добруване на семействата им, а на техния любим град – да пребъде и просперира!“

На тържествената сесия със званието „Почетен гражданин на Тутракан” бяха удостоени актьорът Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, и Боянка Йонова (посмъртно), а с почетен знак на Общинския съвет „За граждански принос” – Шенол Молла (посмъртно).

С Грамота за обществен принос бе награден Кольо Станков, за активната му доброволческа работа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!