BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В петък ще се проведе уебинар на тема „Нетрадиционни зърнени култури и тяхното отглеждане“

На 10.07.2020 г. (петък) ще бъде организиран уебинар на тема „Особености при отглеждане на нетрадиционни за страната зеленчукови култури – специфика при торене и сортови технологични решения“. Събитието е отворено за представители на всички заинтересовани страни в областта на земеделието.

Уебинарът се организира от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) със съдействието на Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ – гр. Пловдив.

Лектори на събитието ще бъдат проф. д-р Хриска Ботева и гл.ас. д-р Цветанка Динчева от ИЗК „Марица“ – гр.Пловдив, научен отдел „Технологии в зеленчукопроизводството“ с основен предмет на дейност: усъвършенстване на системите за интегрирано и органично производство, осигуряващи устойчиво и конкурентно развитие на зеленчукопроизводството.

Основните теми, които ще бъдат представени на уебинара са:

Особености при отглеждане на нетрадиционни за страната зеленчукови култури:
– едногодишни – манголд, пащърнак и кейл;
– многогодишни – аспержи, артишок, ревен и девисил.

Специфични изисквания на отделните култури към хранителни вещества – схеми на
торене.

Събитието се организира по проект NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020, в рамките на мрежа № 7 „Повишаване ефективността при използването на хранителните вещества в градинарството“. Проектът Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации “ (NEFERTITI) е уникална мрежа (одобрена за финансиране по програма „Хоризонт 2020“), включваща 32 партньори и координирана от Института по земеделски технологии (Association de Coordination Technique Agricole (ACTA)) – Франция.

Допълнителна информация може да бъде намерена на уебсайта на проекта: www.nefertitih2020.eu.

Главните: цели на мрежа № 7 „Повишаване ефективността при използването на хранителните вещества в градинарството“ са: да се подобри ефективността на хранителните вещества и качеството на продукцията в градинарството; да се придобият нови знания в областта на храненето и да обменят добри практики и технологични решения; да се сведат до минимум емисиите на вредни газове и да се практикува щадящо околната среда производство.

Хъб България на мрежа № 7 е група за взаимно споделяне на иновации, технологии и найдобри практики за хранене на растенията, с цел повишаване на ефективността на използването на хранителни вещества и опазване на околната среда. Той е изграден на национално ниво, като са включени земеделски производители от различни части на страната и от различни сектори на производство на плодове и зеленчуци. В него участват фермери, съветници, изследователи и научни работници от секторите овощарство и зеленчукопроизводство, сдружения на земеделски производители, неправителствени организации и участници при формирането на политиките в тази област.

В хъба се се наблюдават експерименти в изследователските институти и демонстрационни ферми относно торенето на плодовете и зеленчуците. Организират се и демонстрационни събития, на които се канят фермери, съветници, изследователи и научни работници за видят резултатите. Не само се демонстрират нови практики, но и се провеждат теоретични лекции, чрез които да се получи по-добро разбиране на основните принципи на усвояване на хранителните вещества. Всички тези събития дават възможност на земеделските производители и другите участници да споделят знания и опит.

Цел на уебинара: Разпространение на знания относно технологичните особености при отглеждане на различни нетрадиционни за страната зеленчукови култури – аспержи, артишок, манголд, кейл, ревен, пъщарнак и др. Запознаване на участниците със спецификата на всяка една култура и изисквания за торене.

Начален час на уебинара: 13.30 часа

Краен час на уебинара: 15.45 часа

Участието в уебинара е безплатно, но е необходима предварителна регистрация! Регистрацията може да направите на следния линк: https://forms.gle/FKYU49tvmBB8aUAMA

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!