BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Европейски месец на киберсигурността – как да се включите

На 1 октомври стартира дългоочакваният Европейски месец на киберсигурността (European Cyber Security Month – ECSM), годишната кампания на ЕС през октомври за насърчаване на киберсигурността сред гражданите и организациите. По-голямата част от дейностите тази година – от конференции и обучения до презентации и обучителни игри – се преместиха онлайн поради пандемията от COVID-19. Всяка година се провеждат стотици дейности в цяла Европа през целия месец октомври за подобряване на онлайн сигурността.

Включете се

ECSM е отворена платформа, позволяваща на хората да се присъединят към програмата като местни организатори на събития. Всички заинтересовани страни могат да изпратят своите предложения за събития, като посетят уебсайта на ECSM (щракнете върху „станете организатор“). Приетите предложения ще бъдат изброени като ECSM дейности на интерактивната карта на Европа на уебсайта за публичен достъп и регистрация.

Уебсайтът действа като „център“ на информация за киберсигурност. Всяка участваща държава-членка на ЕС има специална уеб страница с актуализирана информация на местния език. Потребителите могат да намерят съвети и препоръки на 23 езика, материали за повишаване на осведомеността, онлайн викторини, връзки към събития и други. Хората могат също да споделят своите идеи и мнения, като се присъединят към кампанията за повишаване на осведомеността в областта на киберсигурността в Twitter @CyberSecMonth с #CyberSecMonth и # ThinkB4UClick.

Киберсигурността е споделена отговорност

Всяка година организаторите на ECSM събират хора от цяла Европа, за да обединят усилията си под лозунга „Киберсигурността е споделена отговорност“. Кампанията ECSM се координира от Европейската агенция за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия и се подкрепя от държавите-членки на ЕС и над 300 партньори (правителства, университети, неправителствени организации, професионални асоциации, предприятия от частния сектор) от Европа и не само.

ECSM 2020

Избухването на пандемията от COVID-19 доведе до незабавна промяна в начина, по който хората водят ежедневието си. Те са по-зависими от Интернет за комуникация, образование, покупки, бизнес и др. Тази дигитализация на ежедневието води до нарастване на кибер престъпността. В този все по-свързан свят е необходимо хората да са наясно с рисковете за сигурността и да разполагат с модерни инструменти за тяхното смекчаване. Тазгодишната кампания ECSM е предназначена за справяне с тези проблеми.

Под мотото „Помисли, преди да кликнеш“  програмата на ECSM 2020 включва две теми, които помагат на хората да се идентифицират и да бъдат подготвени за кибер заплахите. Първата тема, „Цифрови умения“ ще предостави на участниците информация по въпроси, свързани с електронната поверителност, като защита на личните данни, кибер тормоз и кибер преследване. Втората тема, „Кибер измами“, ще предостави на участниците представа за настоящите и потенциалните кибер заплахи като фишинг, компрометиране на бизнес имейли и измами с онлайн пазаруване.

Европейският месец за киберсигурност стартира за първи път през 2012 г. Кампанията вече е част от действията, предназначени за прилагане на разпоредбите на Закона за киберсигурност на ЕС относно повишаването на осведомеността и образованието. Законът упълномощава Европейската агенция за киберсигурност да организира редовни информационни кампании в сътрудничество с държави-членки и институции, органи, служби и други агенции на ЕС. ECSM е една от областите, в които Агенцията подпомага държавите-членки в усилията им за повишаване на осведомеността относно киберсигурността и насърчаване на образованието по киберсигурност в целия Съюз.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!