BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обновена детска площадка и нов кът за тихи игри в неремонтираната част на жк „Орел“

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Добрин Добрев извършиха оглед на две съоръжения в жк „Орел“ днес. Обновяването на детската площадка до блок 12 и изграждането на  кът за тихи игри между блокове 7 и 8 е извършено от служители на Общинско предприятие „Паркстрой“. И двете се намират в невключената в проекта за благоустрояване на квартала част от жк „Орел“. Намерението на местната управа е периодично да се отделят средства и да се рехабилитира игровата и техническата инфраструктура в този район.

Ново на детската площадка до блок 12 в „Орел“ е комбинираното игрово съоръжение за деца от 3 до 12 години, а останалите досега съществуващи съоръжения, както и два пясъчника, са освежени, поставени са и пейки и кошчета за смет.

Кътът за тихи игри и забавления под ореха между блокове 7 и 8 пък включва няколко детски съоръжения – люлки и пързалки – и две маси с пейки. На едната има шахматна дъска, а на другата може да се играят карти, домино и игри от типа „Не се сърди, човече“. Самите игрови комплекти посетителите на къта могат да вземат за временно ползване от базата на ОП“Паркстрой“ в близост – до бившето тото до автобусната спирка или да носят собствени игри. Изградена е и къщичка за книги от типа „Вземи, прочети,  върни“. Първите книги в нея – с приказки – бяха поставени от директора на ОП“Паркстрой“ Бонка Цакова. Тя увери, че при искане от жители на други квартали общинското предприятие има възможност да изгради и други кътове за тихи игри и занимания.

Заместник-кметът Добрин Добрев съобщи, че през тази година поетапно започна частична подмяна на детските съоръжения на съществуващите детски площадки в Разград. То е съобразено както със сигналите на гражданите, така и с обобщената информация от извършен обход и преценка на амортизационното състояние на детските площадки в града. Част от съоръженията се ремонтират и обновяват от „Паркстрой“, но се закупуват и нови. Общата стойност на новите съоръжения е над 15 000 лева. Две от тях – комбинирани съоръжения за деца от 3 до 12 години – все още са в процес на изработка от фирма-производител и след доставката ще бъдат монтирани във вътрешния двор на жк „Васил Левски“ и до 10-етажните блокове в квартал „Абритус“.

По сигнал на граждани предстои и подобряване на съоръженията на детската площадка в междублоковото пространство, заключващо се между улиците „Искър“ и „Симеон“, близо до детска ясла „Звездици“ и Детската млечна кухня. Там се очаква доставка на нова детска площадка, детска люлка и съоръжение тип магазин. Ако времето до края на годината позволи, там ще бъде поставена противоударна настилка и след това монтирани новите съоръжения.

По-рано през годината бяха монтирани съоръжения на ул. „Д-р Петър Берон“ в района на болницата и до блоковете „Морави“.

Детските площадки в по-малките населени места в Община Разград също са обект на внимание на общинското ръководство. През тази година бяха ремонтирани детски площадки в селата Осенец и Балкански. Детски площадки се ремонтират или изграждат по проекти по ПУДООС в четири населени места: готови са в Дряновец и Киченица, приключват работите в Стражец и Ясеновец, започва и изграждане на спортна площадка в Мортагоново.

Ръководството на Община Разград призовава гражданите да използват съоръженията по предназначение и да ги опазват, за да могат повече хора и по-дълго да ги използват, а при нарушения да сигнализират своевременно отговорните институции. При огледа, извършен днес от Кмета Денчо Бояджиев и заместник-кмета Добрин Добрев, бе установено, че една от пейките на обновената детска площадка до блок 12 е силно замърсена, едва няколко дни след монтирането й.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!