BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проведе се работна среща за метода Монтесори в ДГ“Приказка“

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова участва в работна среща в ДГ“Приказка“ по повод въвеждането на педагогическия метод Монтесори.

Тя се включи в дискусията между петте учителки, които от 3 месеца се обучават в Нов български университет във връзка с въвеждането на Монтесори и преподавателката Ренета Венева от Департамента за продължаващо обучение в НБУ. Те разгледаха и помещенията, в които от месец септември ще се обучава по Монтесори първата група 3-годишни деца. Засега са записани 11 деца, капацитетът е за 24. Те ще се помещават в обучителна зала на втори етаж с изглед към парка, към нея има и зала за хранене и мокро помещение. Предстои изработване на мебели предимно от естествени материали заради безопасността на децата, ще бъдат закупени и част от сетовете, необходими за обучението им. През част от времето децата ще са навън, ще имат градинка, в която ще отглеждат растения, ще видят какво е грижа за природата.

По метода Монтесори вече се работи в няколко български общини, в Пловдив първите възпитаници са в трети клас, работи се по него и във Враца и Карлово. В Разград за пръв път в общинския бюджет за 2020 г. бяха предвидени средства за внедряването му в ДГ“Приказка“.

Важна е подкрепата на общините и на родителската общност, така, както е в Разград – коментира Ренета Венева. По думите й в метода Монтесори е важно най-вече отношението към децата, които в края на обучението си трябва да са самостоятелни, смели и независими, да се самообслужват и сами да изберат начина, по който мирно да общуват с връстниците си. При прилагане на този метод няма напрежение в отношенията, не се налага повишаване на тон, децата имат ясни правила и това им помага да се ориентират в реда, по който да общуват, да са щастливи и да са приятели – обясни Венева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!