BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разградската коледна елха грейва на Никулден

Светлините на Градската коледна елха ще бъдат запалени на 6 декември, Никулден, следващата сряда. В същия ден започва и Коледният базар в централната част на Разград.

Коледните и новогодишните празници в Разград тази година ще са под надслов „Коледна магия“. Събитията ще се случват на двата централни площада „Независимост“ и „Момина чешма“, както и в пространството между тях. Коледната елха днес бе поставена на ново място – в тревната площ зад паметника на Майстор Манол. Дървото е деветметров смърч, отсечен от базата на ОП“Паркстрой“ в Гецово. Дървото е било в центъра на терен, на който се складират отсечените по различни причини дървета в Разград и е затруднявало влизането в базата на по-големи камиони, с каквито се транспортира дървесната маса.

Тържеството, на което ще грейне елхата, ще започне в 17,30 ч. на 6 декември, сряда. В програмата ще участват изпълнители от Театрално-музикален център-Разград, Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“, Арт училище „Енджой“, Школа по К-поп, ТФ“Феникс“ и Клас по поп пеене, и трите към ЦПЛР-ЦРД и разбира се, Дядо Коледа.

До елхата ще бъде изградена сцена, на която местни формации ще имат концерти в дните, в които няма спектакли в културните институции в града. Така почти всяка от декемврийските вечери жителите и гостите на Разград ще имат възможност да посетят културно събитие. Първият концерт е на 11 декември от 17,30 ч. в него ще участват: ДТА“Лудогорче“, Средношколска формация „Лудогорска младост“ към Капански ансамбъл-Разград, ДТС“Капанче“ и Гайдарски състав при НЧ“Напредък 1901“. На 12 декември край елхата е концертът на ТФ“Феникс“ и Клас по поп пеене към ЦПЛР ЦРД. На 13 декември в 17,30 ч. ще танцуват децата от ДТШ“Хорце“, а ще свири Младежки духов оркестър при ЦПЛР ЦРД, от 18,30 ч. е концертът на Клубовете по народни танци от Разград. На 14 декември от 17,30 ч. е концертната изява на Градски мажоретен състав, Школа по К-поп и Клас по поп пеене към ЦПЛР ЦРД. На 20 декември от 17,30 ч. е концертът на възпитаниците на Арт училище „Енджой“. На 28 и 29 декември в 11,00 ч. ще се проведат работилнички на тема „Да си направим сурвачка“, в тях ще участват обучители от читалищата в община Разград.

В новогодишната нощ също ще има концерт. В него ще участват Група Soda A’coustic, фолклорната изпълнителка Галина Димитрова и Капански ансамбъл-Разград.

Атракциите за децата са основно пред Общинския културен център (Новия театър). Там ще има детско влакче на релси, малка детска въртележка, атракционна игра от типа „улови патето“, но с коледни елементи. Ще има и коледна къщичка, декорирана като кът за снимки, където по няколко часа всеки ден Дядо Коледа ще чака малчуганите, за да се снимат с него. По желание на родителите добрият старец ще може да раздаде и подаръците на техните деца.  До къщичката ще има кутии за дарения за благотворителни каузи, определени от двете фирми, които осигуряват този атракцион – „Ират-2000“ЕООД и „Валентинов В“ ЕООД. В кутиите ще се събират средства за лечението на Мартин Христов и на  Ангел Героев. Над тези забавления за малчуганите ще се извисява 8-метров надуваем Дядо Коледа. Този елемент от украсата също е осигурен от двете разградски фирми.

Миналогодишното коледно влакче ще пътува и тази година на площад „Момина чешма“(Ларго).

Докато децата се забавляват, родителите им и тази година ще имат възможност да посетят обекта от типа „Била-скара“, който ще е под коледната украса „Персеиди в нощното небе“ между двата площада. Там върху масите-дървени бурета, ще могат да консумират месни деликатеси, греяно вино и греяна ракия. Ще има и кемпери за понички, палачинки, гофрети, баклава и локуми.

В дървените къщички, част от Коледния базар, ще се продават: захарни изделия, коледни чорапи, вино и пелин, ядки, сушени плодове и чайове, мезета и кашкавал. На щандовете до къщичките ще се предлагат коледни артикули ръчна изработка.

Част от културния календар на Община Разград е и посещения на коледарска група от ДТШ“Хорце“ към ЦПЛР ЦРД в кварталите на града. Датите ще са няколко дни преди Коледа, но ще бъдат уточнени допълнително съобразно метеорологичната обстановка.

Материалът Разградската коледна елха грейва на Никулден е публикуван за пръв път на Новини Разград.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!