BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С цветя пред Войнишкия паметник и концерт на талантливите деца на Разград отбелязахме Деня на Независимостта

С цветя пред Войнишкия паметник и концерт на талантливите деца на Разград жителите на града отбелязаха 112 години от обявяването на Деня на Независимостта на България.
Денят започна с почит към загиналите за свободата и независимостта на страната ни българи. Пред Войнишкия паметник на площад „Възраждане” венец поднесоха Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. Венци бяха поднесени и от името на народния представител Десислава Атанасова, от името на Областния управител Гюнай Хюсмен венец поднесоха заместник областният управител Евгени Драганов и главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров. Венци поднесоха и общински съветници от ВМРО/Кауза Разград и от ПП ГЕРБ, както и представители на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Букети пред паметника поднесоха и заместник-кметовете на Община Разград Добрин Добрев, Полина Иванова и Мирослав Грънчаров. Десетки граждани също поднесоха цветя пред Войнишкия паметник.

Честването на Деня на Независимостта продължи на площад „Независимост” – там, където преди 112 години пред тогавашната градска управа предците на съвременните разградчани са чули за пръв път Манифеста, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на България от Османската империя. Историческите слова прозвучаха и днес, пред пълния площад ги прочете актьорът от ТМЦ-Разград Александър Божанов, преди това в изпълнение за музиканта от Разградска филхармония Илия Рибицов прозвуча химна на България от преди 112 години „Шуми Марица”.
Общоградското тържество започна с акапелно изпълнение на Химна на Република България от солистката на Капански ансамбъл-Разград Силвия Симеонова. Приветствие към жителите на Разград отправи Кметът Денчо Бояджиев. „Днес повече от всякога трябва да помним уроците на историята и Заветът на предците ни: Народ без държава и без памет за своето минало няма бъдеще! Макар и в общия европейски дом, България трябва да пази и отстоява своя суверинитет. За да пребъде занапред. Защото тя ще си остане единствената родина на поколенията, които ще се родят и ще дойдат след нас!” – заяви г-н Бояджиев.

След тържествената част зрителите на площада се насладиха на изпълненията на талантливите деца на Разград, най-малките танцьори бяха на 3 години. В концерта участваха: Градски мажоретен състав към ЦПЛР ЦРД-Разград с ръководител Емилия Борисова; Танцова формация „Феникс” към ЦПЛР ЦРД-Разград с ръководители Ирина Стоянова и Иван Стоянов; Танцова школа „Сладури” при
ОУ„Васил Левски” с ръководител Катя Портянова; Театрално-танцова формация „Пулс” с ръководител Катя Лапатова; Балетна школа при НЧ”Развитие-1869” с ръководители: Мария Керчева, Виолета Желязкова и Милена Милева; Танцов ансамбъл „Булгарика” и детска танцова школа „Хорце” към ЦПЛР ЦРД-Разград с хореографи Жулиета Иванова и Румен Иванов. Традиционно празникът завърши с хоро, на което се хванаха участници и зрители.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!