BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Язовир „Юпер“ беше предаден днес за стопанисване на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“

Уреждане на въпроса със стопанисването на язовир „Юпер“, община Кубрат, бе тема на работна среща в Областна администрация Разград днес, 07.07.2020 г.

На срещата, която беше открита от зам. областния управител Евгени Драганов и ръководена от Орхан Бедиханов – директор на дирекция „АКРРДС“ в Областна администрация – Разград, присъстваха и представители на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“, клон Варна.

Съгласно изменение от м. август 2019 г. на Закона за водите, общините могат да прехвърлят собствеността върху язовири – публична общинска собственост на държавата, респективно на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“, създадено поради липсата на финансова възможност и технически капацитет в общините за управлението на язовирите. Лошото състояние на общинските язовири и липсата на средства за тяхното поддържане в добро техническо и безопасно състояние бяха сред мотивите те да бъдат прехвърлени на държавата.

В тази връзка беше подписан Протокол за предаване на имот-държавна собственост – язовир „Юпер“, на основание чл. 139 от Закона за водите, в изпълнение на договор за дарение от 03.02.2020 г. на община Кубрат, към Областна администрация – Разград на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“. Ремонтът на язовира се очаква да започне през месец август.
Предстои прехвърлянето по същата процедура на язовирите „Звънарци“ и „Бисерци“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



Източник: Новини Разград

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!